21 maja 2020

roczek w domu-dekoracje i organizacja

To już trzeci raz, kiedy organizuję roczek dla swojego dziecka, tym razem mogłam poszaleć z różem. Przyjęcie postanowiłam zorganizować w domu, ponieważ sytuacja związana z pandemią korona wirusa nie pozostawiła mi wyboru. W planach mięliśmy organizacje roczku w lokalu, połączoną z naszą 10 rocznicą ślubu, trochę szkoda, że plany się pokrzyżowały. Ale nie ma tego złego jak mawiają.

Bardzo lubię przygotowywać przyjęcia w domu, mogę skupić się na drobiazgach i szczegółach.

Roczek zorganizowałam na poddaszu, jest tam otwarta przestrzeń i sporo miejsca. Najpierw zaczęłam od udekorowania stołu, postawiłam na marmurkowy obrus, przerobiony z zasłonki prysznicowej, sprawdził się, bo jest plamoodporny, dodatkowo na takim tle pięknie prezentują się dodatki w kolorze różu.

Postawiłam na białą zastawę plus kilka miseczek w kolorze różu. W małym wazonie konwalie, w sumie tyle wystarczyło, żeby efekt mnie zadowolił, poza tym musimy pamiętać, żeby na stole również było miejsce, na to co przygotowaliśmy, dla gości do zjedzenia, dlatego udekorowałam trochę przestrzeń nad stołem. Rozwiesiłam girlandę w odcieniach pudrowego różu, oraz lamki na sznurze one zawsze tworzą ciekawy efekt szczególnie, kiedy zapadnie zmrok.

Na ścianie zawiesiłam obrazki, typowo dziewczęce, żeby podkreślić dla kogo organizowane jest przyjęcie, wykorzystałam do tego plastry samoprzylepne, które łatwo zdjąć po zakończonej imprezie.

Zrobiłam słodki stolik, żeby uzyskać więcej miejsca na stole. Tam postawiłam ciasteczka, mufinki, tort oraz lemoniadę.

Na solenizantkę również czekał już przygotowany prezent, to jest dobre rozwiązanie w przypadku, jeśli prezent wymaga skręcenia i montażu nie tracimy wtedy czasu na te czynności a dziecko może już cieszyć się z zabawy.

Co przygotować do jedzenia?

 

Zaprosiłam gości w porze obiadowej, więc zaczęłam od przystawki

 

przystawka

– sałatka z rukoli z pomarańczą, szynką parmeńską oraz orzechami włoskimi

Zupa

-krem z białych warzyw z prażonym słonecznikiem oraz chipsem z bekonu

Danie główne

-risotto ze szparagami i krewetkami

Derser

Beza Pawłowa

Dodatkowo przygotowałam roladki z łososia, zimną płytę z wędlinami oraz deskę serów.

 

kolację barszcz czerwony z krokietem z ciasta francuskiego.

 

Przy organizacji przyjęcia w domu, warto przygotować dania, które już kiedyś robiliśmy, żeby uniknąć niespodzianek, wtedy też szybciej uwiniemy się z przygotowaniem a my same nie będziemy robić sobie makijażu wiedząc że goście są już w proguJ