17 lutego 2019

PRZEPIS NA PYSZNE I SZYBKIE BANOFFEE

Początek lutego zaczął się od pięknych słonecznych dni, od razu przychodzi chęć do działania ja słoneczną energię wykorzystałam w kuchni:) Lubię szybkie przepisy a jeszcze bardzieJ lubię kiedy nie ma długiej listy składników, to od razu mnie zniechęca, bo w trakcie okazuje się, że czegoś mi zabraknie mimo że wcześniej kompletowałam listę zakupów w sklepie.  Od kiedy jednak mam książkę Jamiego Olivera „5 składników” spędzanie czasu w kuchni jest o wiele przyjemniejsze.  Cały fenomen tej książki tkwi w pięciu składnikach na przygotowanie posiłku. To zdecydowanie moja ulubiona książka kucharska:) 

Chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszne banoffee które robi się błyskawicznie.

BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ

  • tortownica o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • garnek i szklaną miskę
  • malakser

SKLADNIKI

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g słodkich ciasteczek owsianych
  • 8 przejrzałych bananów
  • 500 g serka kremowego (ja użyłam mascarpone)
  • 225 g masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE

Posmaruj dno tortownicy, wyściel je papierem do pieczenia i też posmaruj go oliwą. Rozpuść 150g czekolady w szklanej misce (najlepiej żaroodpornej) umieszczonej na garnku z lekko bulgoczącą wodą, po czym zdejmij miskę. Połam ciasteczka i włóż je do melaksera, wlej dwie łyżki oliwy i miksuj, aż składniki dobrze się połączą, Wlej roztopioną czekoladę i znów zmiksuj. Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj, tworząc warstwę grubości 1 cm.

Obierz banany, połam na kawałki i włóż do melaksera (nie musisz go myć po wcześniejszym miksowaniu) Dodaj serek i kajmak, zmiksuj wszystko na gładką masę i wylej ją na bazę z ciasta. Wstaw tortownicę do zamrażalnika na całą noc. Przed podaniem przełóż sernik do lodówki na ok 2 godziny, aż nabierze konsystencji, jaka ci odpowiada i będzie dało się go kroić. Odkroj brzegi sernika od ścianek tortownicy płaskim nożem i wyjmij ciasto z formy. Na koniec udekoruj startą czekoladą.

SMACZNEGO!!!

Poniżej przygotowałam zestawienie produktów z naszej jadalni. Jeśli zastanawiacie się nad białymi krzesłami, to te są bardzo wygodne, mają miękkie siedzisko, co sprawia że siedzi się na nich komfortowo a dodatkowo nie musimy dawać podkładki.