21 sierpnia 2018

przepis na chleb z kaszą gryczaną

Ostatnio coraz częściej bierze mnie na wypieki, to chyba zasługa tej pięknej letniej pogody. Słońce nas w tym roku wyjątkowo rozpieszcza. Taka dawka naturalnej witaminy D powoduje we mnie dodatkowe pokłady energii. I tak przedstawiam Wam mój kolejny wypiek. Od teraz jak zostanie Wam kasza gryczana z obiadu, będziecie wiedzieć co z nią zrobić. Przepis na chleb z kaszą jest banalnie łatwy.

Przepis na chleb z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 300 g wody
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g pestek słonecznika wyłuskanych
  • 50 g otrębów pszenicy (można pominąć )
  • 150 g kaszy gryczanej ugotowanej
  • jajko do posmarowania po wierzchu
  • nasiona do posypania po wierzchy np. mak, sezam, siemię lniane lub słonecznik

sposób przygotowania:

Do garnka wlać wodę, włożyć drożdże i mód podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić, dodać kolejne składniki z wyjątkiem kaszy gryczanej, wyrobić w rękach do momentu, aż ciasto będzie jednolite. Dodać kaszę gryczaną i wszystko razem wyrabiać, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Cisto przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy dopieczenia ok (25x12x8 cm) przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopi

Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jakiem i udekorować nasionami

Piec w piekarniku przez 45 min

Po upieczeniu wyjąć ciepły chleb z formy i odstawić do ostygnięcia.

Smacznego!!!